Pesničkárske „porno“, Rybí menuet aj Uhlopriečky hlasov. Tri pozoruhodné folkové novinky

Denník N 2016

Jednofázové kvasenie je kapela, ktorá vznikla ako podprojekt pesničkárskeho združenia Slnovrat v roku 1982. Za takmer 35 rokov pôsobenia na slovenskej folkovej scéne už dávno nekvasí. Dozrela. Nedá sa to povedať inak.

Zakladateľmi skupiny boli Dušan Valúch a Karol Svozil. Miloš Janoušek sa k nim pridal o dva roky neskôr. Aj keď Janoušek s Valúchom hrávali spolu ešte oveľa skôr. Zlaté roky Slnovratu a Jednofázového kvasenia sú späté s bratislavským Divadlom u Rolanda. V osemdesiatych rokoch sa na ich koncert dalo dostať iba so šťastím.

Na albume trojicu folkových veteránov doplnili hostia Fedor Frešo, Tomáš Kukliš, Milan Tedla, Jakub Janoušek, Ján Ratica a Alexander Kotrusz.

Inteligentný mestský folk Jednofázového kvasenia, popretkávaný všetkými možnými žánrami, s nadhľadom a humorom spracováva témy, ktoré všetci denne zažívame.

Práve schopnosť vyčariť z obyčajného príbehu pointu a stráviteľne ju podať poslucháčovi je charakteristikou mnohoročnej tvorby tohto dnes už legendárneho zoskupenia.

Šiesty štúdiový album Jednofázového kvasenia – Rybí menuet – je album, na ktorom nájdete čokoľvek, hádam okrem menuetu. No ponúka pohľady rybím okom z akvária von aj zvonku do akvária života. A to všetko z perspektívy desiatok rokov, počas ktorých nás títo „traja veteráni“ zabávajú či nútia sa zamyslieť. Není nutno, není nutno, aby bylo přímo veselo...

Miro Čevela (Denník N 2016)

Rybí menuet (Indies Happy Trails 2016)

© 2022 Jednofázové kvasenie