Podobnosť s Beatles je čisto náhodná

SME, 13. máj 2012

Jednofázové kvasenie oslávilo tridsiatku aj krstom piateho albumu, nahraného pred štrnástimi rokmi.

„Možno bez zveličenia povedať, že náš najnovší album je pomerne starý,“ hovorí o cédečku Druhý pes, tretia fáza Dušan Valúch.

„Nahrali sme ho už pred štrnástimi rokmi,“ upresňuje Karol Svozil, no tretí člen Jednofázového kvasenia Miloš Janoušek pripomína, že tento fakt neberú ako tragédiu.

„Rovnako pokorne sa kedysi zachovali aj naši liverpoolski kolegovia, ktorí album Let It Be nahrali skôr než Abbey Road a tiež vyšiel až neskôr.“

A že ďalej nerozvíjal mystifikačné teórie, má na svedomí len slávnostnosť chvíle. Jednofázové kvasenie totiž v piatok oficiálne oslávilo tridsať rokov existencie a na koncerte pokrstilo svoj piaty album.

Platforma v Slnovrate

Janoušek, Valúch a Svozil vytvorili trio pôvodne ako platformu v rámci pesničkárskeho združenia Slnovrat a po jeho rozpade v polovici 80. rokov jediní pokračujú v nepretržitom hraní a dodnes „nesú odkaz“ Slnovratu a sú podvedome pre mnohých jeho synonymom.

Folk je autorskou výpoveďou a z neho vyplývajúce nepísané pravidlo, že pesničkár je človek, ktorý si sám píše hudbu i text a sám si to aj odohrá a odspieva, má v tomto prípade výnimku v osobe Karola Svozila.

Jeho klarinet, flauta a džezové inklinácie hravo prelomili ortodoxné predstavy a urobili z neho vítaného univerzálneho spoluhráča.

O tom, že nie je „len“ inštrumentalista, presvedčil tento bývalý pivovarský technológ inšpirujúcou ukážkou svojej výskumnej úlohy o jednofázovom kvasení.

„Prevratnosť technológie i názvu skupiny preveril čas,“ hovorí Janoušek. „Jeho výhodou bolo, že nás zaraďovali medzi metalové a punkové skupiny a pozývali na festivaly takejto hudby, nevýhodou, že nás z toho istého dôvodu občas zakázali.“

Starý známy album

Obsah najnovšieho CD Druhý pes, tretia fáza fanúšikovia, samozrejme, dôverne poznajú, veď piesne z neho zneli na koncertoch, a navyše kolovalo aj ako samizdat, takže o novinkách na štrnásť rokov existujúcom albume ťažko hovoriť.

„Ale ani ostatné albumy nepredstavovali u nás nikdy nejaké tvorivé skoky či prelomy,“ hovorí Valúch.

Podľa Janouška podobne ako koncerty, aj albumy sú vždy zmesou starých a nových skladieb.

„Veľká časť nášho publika vyrastala na pesničkách z minulosti, tak im ich dožičíme, a popritom sa snažíme prepašovať aj nejaké nové. A je príjemné zistiť, že po čase začnú byť rovnako vyžadované.“

Určitou výnimkou bolo debutové CD z roku 1990. Pri ňom šlo o výber toho najlepšieho. „Vychádzali sme z toho, že je to prvý a možno aj posledný album,“ vysvetľuje Svozil.

V čase krátko po revolúcii stratili totiž stálu scénu v bratislavskom klube Roland, a folk, ktorý predtým poskytoval zážitok slobodného vnímania slobodnej tvorby, akoby odrazu stratil témy.

„Keď sme sa však potom začali prehŕňať v textoch, uvedomili sme si, že nikdy neboli prvoplánovo protirežimové, aj keď ich vďačné publikum často tak vnímalo. Išlo nám najmä o apel proti všeobecnej ľudskej hlúposti a letargii. Ten provokačný rozmer bol skôr v tom, čo sa na koncertoch medzi pesničkami hovorilo,“ dodáva Valúch.

A tak mnohé staré pesničky majú dodnes úspech a aktuálnosť, čo stále platí aj o pôsobení Jednofázového kvasenia. „Je to cennejšie o to viac, že v hudbe výpovedná sila textu už nie je len doménou folku, ale aj raperov či hiphoperov,“ dodáva Janoušek.

Otcovia-zakladatelia a ich celebrity

Valúch zvykne na úvod koncertu predstaviť trio ako Jednofázové kvasenie o. z. „Tá skratka neznačí občianske združenie, ale otcovia-zakladatelia, teda my traja.“

Širšiu, variabilnú zostavu potom tvoria hostia ako Fedor Frešo, Milan Tedla, Peter Koreň a ďalší renomovaní muzikanti.

„Týmto naším hudobným eklekticizmom dávame vzácnu šancu aj špičkovým profesionálom vžiť sa do kože folkera,“ objasňuje Janoušek spoluprácu s celebritami.

„Navyše sme pre nich zárukou serióznosti. Kým oni niekedy odrieknu účasť zahrať si s Jednofázovým kvasením pre svoje zdanlivo atraktívnejšie ponuky, u nás majú istotu, že nikto z nás troch nikdy nedá prednosť hraniu s Collegiom alebo Fermatou či nebodaj turné po Japonsku.“

Alexander Balogh, SME



© 2022 Jednofázové kvasenie